Quantcast
Channel: Släkthistoria
Browsing all 854 articles
Browse latest View live

Släktforskarskolan: Utvandringen i 3 steg

Emigranterna lämnade spår efter sig före avresan, under resan och under sitt liv i det främmande landet. Vi berättar hur du hittar och följer dem.

View Article



Hur forskar jag på Kanada?

Vart ska jag vända mig för att få mera upplysningar om min släktings liv i Kanada från 1912 till 1933?

View Article

Var Bornholm ett vallonnamn?

Jag undrar var släktnamnet Bornholm kommer ifrån, och hur gammalt det är?

View Article

Vilket DNA-test är bäst?

När har fått mina misstankar om att jag var adopterad bekräftade och har ett spår jag skulle vilja följa upp med hjälp av dna. Vilka test är bäst?

View Article

Släktforskarskolan: Efternamn

Efternamn som blir släktnamn och går i arv mellan generationerna har införts successivt i Sverige. Tidpunkten när de skapades bestämmer hur de ser ut. Släktforskarskolan reder ut begreppen.

View Article


Kyrkliga ting

Kyrkan var under flera hundra år en mycket viktig institution för den svenska befolkningen och prästerna var en av sam­hällets ledande grupper. Som släktforskare är det bra att veta en del om kyrkliga...

View Article

Släktforskarskolan: Stockholm

Stockholms rörliga befolkning har skapat oreda i folkbokföringen, vilket gör det svårt för släktforskare. Vi tipsar om databaser och bra digitala tjänster som underlättar sökandet efter anorna.

View Article

En tålamodsprövande dag

Borttappade inlogg och svårtydd handskrift - en del i en släktforskares vardag.

View Article


Din släkthistoria!

I dag har arbetet på redaktionen handlat om att planera nummer 1 och 2 för nästa år.

View Article


Släktträd och roliga namn

Om det knepiga med att få till ett släktträd...

View Article

Vilken ätt ägde frälsegården?

Jag har flera gånger läst i husförhörslängderna att vissa gårdar i Norrby var frälsegårdar. Var kan jag läsa och hitta mer uppgifter om det?

View Article

Vad menas med ordet ”dumb”?

Jag undrar över ordet ”dumb” som jag stött på i två beskrivningar över döda personer. I ena fallet står det om en ”dumbe man”, i det andra fallet ”gamla dumma pigan”.

View Article

Yrkestitlar – var arbetade en…

Många av oss fascineras av gamla yrkesbeteckningar, men det kan vara knepigt att räkna ut vad personerna egentligen sysslade med. Testa kunskaperna om olika yrken!

View Article


Släktforskarskolan: Fader okänd

Många har minst en okänd far i sina släktträd. Det är frustrerande för forskaren och sorgligt för de efterlevande. Men med hjälp av gamla och nya källor kan mysteriet lösas.

View Article

Släktforskarskolan: Soldaterna

Människor inom det militära är tacksamma att forska på. En hel del finns tillgängligt digitalt, men Krigsarkivet i Stockholm är en naturlig fortsättning. Här ger vi bästa tipsen på hur man hittar...

View Article


Hur hittar jag soldattorpet?

Fråga Jag har en soldat i min släkt, Olof Olsson Bång, född 1742, som bodde på Svina soldattorp i Harbo socken, Västmanlands län. Den enda källa där jag kunnat hitta honom är i en husförhörslängd. Jag...

View Article

Finns fotoregister över militärer?

Fråga Finns det någon form av fotoregister från de olika regementena där soldaterna vid respektive kompani/pluton är fotograferade? Framför allt tiden kring år 1900 är intressant.   Svar  Sannolikheten...

View Article


Kört fast? Ta hjälp av andra!

Har du kört fast i din släktforskning kan du få bra hjälp i de diskussionsforum som finns på nätet. Om du har tur finns där någon annan som intresserar sig för samma släkt eller person som du.

View Article

Fick barn en bouppteckning?

FRÅGOR & SVAR

View Article

Släktforskarskolan: Utvandringen i 3 steg

SLÄKTFORSKARSKOLAN

View Article
Browsing all 854 articles
Browse latest View live